Meld je aan voor onze volgende nieuwsbrieven

En blijf helemaal op de hoogte van onze acties, tips en nieuwtjes.

The sun is shining!!! Geniet, maar met mate…

1024 820 Specialist Carolien van der Zee

Je zult het vast al gemerkt hebben in onze salon, wij hameren altijd op goede zonbescherming… Maar waarom vinden wij dat bij Refresh zo belangrijk? Dat willen wij in deze blog graag uitleggen.

Het natuurlijk zonlicht bestaat voor 95 procent uit UVA-stralen en voor zo’n 5 procent uit UVB-stralen. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op jouw huid. Zo dringen UVA-stralen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. De A staat daarom ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger, maar dringen minder diep door in de huid dan UVA-stralen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

De relatie tussen UV-stralen met huidveroudering en huidkanker
De huid is heel goed in onthouden. Iedere keer wanneer je in aanraking komt met zonlicht wordt dat opgeslagen in jouw huid. Het probleem is alleen de prijs die je daarvoor betaalt; schade aan de huid die ook wel photo aging wordt genoemd. UV-stralen zijn dan ook oorzaak nummer één van voortijdige huidveroudering. Kenmerken daarvan zijn rimpels, een slappere huid en pigmentvlekken. Daarnaast kan dit ook leiden tot een verminderde werking van het immuunsysteem en zelfs tot huidkanker.

Wist je dat in Nederland jaarlijks ruim 100.000 mensen worden gediagnosticeerd met kanker? Huidkanker is na darmkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met zo’n 15.000 nieuwe gevallen per jaar. Hierin is het aantal basaalcelcarcinomen (de minst kwaad-aardige vorm van huidkanker) nog niet eens meegeteld! Deze worden namelijk niet landelijk geregistreerd. (bron kwf)

De zon is natuurlijk ook goed voor je
Toch heeft de zon ook een positieve kant, namelijk de aanmaak van vitamine D en dat is weer goed voor onze weerstand, botten en spieren. Voor voldoende vitamine D hebben we genoeg aan 10-15 minuten in de volle zon, onbeschermd en liefst zo bloot als mogelijk. Als je langer dan 15 minuten wordt blootgesteld aan zonlicht op een dag, adviseren we om je huid altijd te beschermen met een spf (sun protection factor)! Vitamine D is ook aanwezig in onze voeding, maar niet voldoende voor onze behoefte. Bovendien blijkt ons lichaam slechts in staat om zo’n 50 procent van het in voeding aanwezige vitamine D op te nemen. Zodoende kun je een vitamine D supplement nemen om te kunnen voorzien in je dagelijkse behoefte als je niet toekomt aan je 15 minuten zon per dag.

Ons advies
Kort samengevat; geniet van de zon, maar bescherm je huid wel met een goed zonbeschermingsproduct met zowel UVA als UVB bescherming om zo onder andere vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. We bieden je uiteraard de allerbeste behandelingen, peelings, serums en maskers, maar we behalen de allerbeste resultaten als je jouw huid zelf ook goed zult beschermen.

Wij ontvangen ook regelmatig vragen over zonbescherming. Hieronder vind je daarom antwoord op de meest gestelde vragen en zelfs een aantal belangrijke fabels ontkracht.

UV-filters kunnen worden onderverdeeld in chemische en fysische filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd; ze trekken dus in de huid. Producten met een fysisch filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen (witte zonnecrèmes). Doordat ze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid en kinderen.

Een spf biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor een goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering). UVA bescherming is te herkennen aan het volgende icoon op de verpakking: UVA_icon

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een spf boven factor 15. Als voorbeeld: spf15 biedt 93,3 procent bescherming, spf30 biedt 96,6 procent bescherming, spf50 biedt 98% bescherming en 100% procent bescherming bestaat niet! Factor 50 is dus niet 3,3 X hoger dan factor 15 in werking, maar biedt wel degelijk meer bescherming. Dus wil je zo weinig mogelijk schade oplopen adviseren wij toch wel degelijk een hoge spf te gebruiken.

Wist je dat de term ‘sunblock’ niet meer gebruikt mag worden? De FDA (Food and Drug Administration) heeft dit recentelijk verboden, omdat de term de indruk wekt dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100 procent bescherming tegen UV-stralen dus simpelweg niet bestaat.

Het combineren van producten met een verschillende spf lijkt misschien slim, maar zorgt er zeker niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. De formule is heel simpel: spf20 + spf30 = géén spf 50, maar spf30, de hoogste factor.

Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen jouw huid en kan er huidschade ontstaan. Sterker nog, zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen nog steeds door glas heen! “Ik zit de hele dag binnen”, is dan ook geen excuus om jezelf niet goed te beschermen.

Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel zelfs kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend aftersun product met verkoelende ingrediënten zoals komkommer, zoethout en lavendel.

Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld slechts een kwart van de benodigde hoeveelheid zonnebrandcrème wordt gesmeerd. Ons advies; neem de tijd om jezelf goed in te smeren en gebruik als maatstaf één volle theelepel voor je gezicht en één á twee theelepels voor je lichaam.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan vooral contact met ons op, we adviseren je graag!

Author

Specialist Carolien van der Zee

Wij hebben liefde en passie voor ons vak en delen geregeld de leukste nieuwtjes over nieuwe producten en behandelingen, Refresh events, tips of speciale acties op onze website. Wil jij op graag op de hoogte blijven? Dan kun je jezelf ook aanmelden voor ons nieuwsbrief of ons volgen op social media.

All stories by: Specialist Carolien van der Zee